Gümrüğe giderken yerli gezmeye çıkarken BMW

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıkule'deki rüşvetçi gümrükçüler servet artışlarını gizlemek için işe giderken ucuz yerli otomobilleri, gezmeye çıktıklarında ise yakınlarının üzerine yaptıkları lüks otoları kullanıyordu

Kapıkule Gümrük Kapısı'nda başlatılan rüşvet operasyonunun boyutları giderek büyüyor. Son olarak 6 gümrük muhafaza memurunun daha tutuklanmasıyla, operasyonda cezaevine gönderilenlerin sayısı 69'a ulaştı. Müfettişler, 19'u polis 50'si gümrükçü olan zanlıların malvarlıklarını araştırmaya başladı. Edinilen ilk bilgilere göre, gümrükçülerin servetlerini gizlemek için değerli otomobil ve mülklerini uzak akrabalarının üzerine yaptırdıkları ortaya çıktı.

Gümrüklere yerleştirilen elektrik sobalarının içindeki gizli kameralarla "rüşvet aldıkları" belirlenen memurlarla ilgili çift yönlü soruşturma sürüyor. Polis, gizli kamera kayıtlarını uzman bilirkişilere izletirken, Maliye ve Polis müfettişleri de idari yönden soruşturmayı yürütüyor.

Otomobiller baldızlara
Müfettiş incelemesi sırasında, tutuklanan çok sayıdaki gümrükçünün işe gelirken kendi üzerlerine kayıtlı ucuz yerli otomobiller kullandığı, değerli otomobilleri ise yakınlarının üzerine yaptırdıkları saptandı, iddiaya göre, bazı memurlar servetlerindeki artışı perdelemek için, Cherokoe, BMW, Land Rover marka son model pahalı otomobillerini, trafikte baldız, kayınbirader ve dayıları üzerine kayıt ettirdiler, işe giderken eski model yerli otomobil kullanan bu memurların, hafta sonu eğlenmek için İstanbul'a giderken lüks otomobillerini kullandıkları belirlendi. Müfettişler, tapu müdürlükleri ve bankalara yazı yazarak söz konusu memurların servetlerini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bu konuda çok sayıda ihbarın müfettişlere ulaştırıldığı öğrenildi.

Özel kuryeleri varmış
Bu arada, Kapıkule'de "rüşvet çetesi" oluşturmakla suçlanan memurların, görev yaptıkları yerde özel çaycı tuttukları belirlendi. Devletin kayıtlarında görünmeyen 15 çaycının, evrak takibinden, rüşvet paralarını taşımaya; çay ve temizliğe kadar her işte kullanıldığı belirlendi. Savcılık dün bu kişilerin de ifadesini aldı.

Operasyonlar iki bakan yaktı
12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra Kapıkule'de yapılan ilk operasyonda 16 gümrükçü tutuklandı. Dönemin Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, Yüce Divan'da yeraltı dünyasının ünlü ismi Abuzer Uğurlu ile birlikte yargılandı. Mataracı bazı gümrükçüleri rüşvetle göreve getirdiği iddiasıyla 36 yıl hapse mahkum edildi.

Kapıkule'deki ikinci büyük operasyon, Özal'ın iktidarda olduğu Ağustos 1984'te düzenlendi. Polis ve gümrük görevlilerinin otobüslerde ele gecen dövizlerden 368 bin mark ile 14 bin Irak dinarını tutanaklara geçirmeyip, aralarında paylaştıkları ortaya çıkmıştı. Olayla ilgili 46 kişi tutuklandı. Ayrıca bir Vali yardımcısı ile gümrük müsteşar yardımcısı yargılandı.

Yolsuzluk bitmez
Dönemin Maliye ve Gümrük Bakanı Vural Arıkan, gümrük personeline sorguda işkence yapıldığı iddiasıyla ağır suçlamalarda bulununca kriz yaşandı. Başbakan Özal, istifa etmemekte direnen Arıkan'ı azletti.

Arıkan, Meclis'te yaptığı son konuşmasında, şöyle demişti: "Bakanlığa geldiğimde şunu görüm: Buradaki suistimaller tükenmez kalem gibi, hiç bitmiyor. Kadın haklarına saygı gereği ilk kadın gümrük muhafaza memurunu atadım. O da 6 ay sonra bir yolsuzluğa karıştığı için görevden alındı."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber